انواع چک – نکاتی درباره چک

دستور عدم پرداخت ممکن است به وسیله صادرکننده چک یا دارنده چک به بانک ارایه شود( دارنده سندمی تواند حامل یا شخصی باشد که به نام او صادر شده است).
هر شخصی که به بانک دستور عدم پرداخت می دهد باید اعلام کند که به چه علت بانک نباید پول را پرداخت کند. مواردی که می توان دستور عدم پرداخت داد عبارتند از: اعلام مفقودی، سرقت، جعل، کلاهبرداری، خیانت در امانت و یا به دست آوردن از راه های مجرمانه دیگر مثل اخاذی، تهدید، جعل و …
دستوردهنده می بایست پس از اعلام عدم پرداخت به بانک شکایت خود را به مراجع قضایی تحویل دهد. در مرحله بعد حداکثر ظرف مدت یک هفته گواهی تقدیم شکایت خود را که از مراجع قضایی دریافت کرده به بانک تسلیم نماید. در غیر این صورت بانک پس از یک هفته وجه را با تقاضای دارنده به او پرداخت می کند.

بر اساس قانون تجارت چک نوشته ای است که به موجب آن صادر کننده می تواند تمام یا قسمتی از پول خود را که در نزد بانک دارد باز پس گیرد یا به شخص دیگری واگذار نماید. انواع چک های معمول در ایران عبارتند از:

چک عادی:
چکی است که اشخاص عهده بانک‌ها به حساب جاری خود صادرمی کنند و دارنده چک، تضمینی جز اعتبار صادر کننده آن ندارد. چک عادی چندان قابل اعتماد و اطمینان نیست چون اعتبار آن فقط به اعتبار صاحب حساب بستگی دارد . بنابراین در معاملات، در صورتی که شخصی را نمی شناسیم بهتر است از او چک عادی قبول نکنیم . چون در صورت خالی بودن حساب و متواری شدن صاحب حساب، با مشکلات فراوانی روبرو خواهیم شد.

چک تضمین شده(چک رمزدار) :
برخلاف چک های عادی که توسط صاحب حساب صادر می شود چک تضمین شده چکی است که بانک به درخواست مشتری صادر می کند و پرداخت آن را تعهد و تضمین می نماید.
بانک ها بنا به تقاضای مشتریانی که حتی دارای حساب جاری هم نباشند ، چک تضمینی صادر می نمایند.
به این چک ها به راحتی می توانیم اعتماد و اطمینان کنیم. در ضمن این چک ها به راحتی و در هر یک از شعبه های بانک صادرکننده در سراسر کشور وصول می شوند. طبق قانون ، این چک ها قابل توقیف و مسدود شدن نمی باشند و حتی فوت یا ورشکستگی صادر کننده در این چک ها لحاظ شده و در صورت وقوع هریک ، خللی به حقوق دارنده این نوع چک وارد نخواهد ساخت. به عبارت دیگر این چک ها در هرشرایطی قابل پرداخت هستند.

چک رمزدار بین بانکی:
چکی است که طبق درخواست مشتری بانک به عهده یکی از سایر بانک ها با استفاده از رمز صادر می‌شود . وجه چک های رمزدار بین بانکی به صورت نقدی قابل پرداخت نیست و بایستی به حساب متقاضی در بانک منظور گردد.
چک های رمز دار بین بانکی را، صرف نظر از این که دارنده چک در آن شعبه حساب دارد یا خیر، می توان برای هریک از شعبه های بانک های سراسر کشور درخواست کرد.

0 0 رای ها
Article Rating
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 Comments
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x